Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek

Pannon Gasztronómiai Élmények zárókonferencia

Idén decemberben zárul a Pannon Gasztronómiai Élmények elnevezésű projektünk. A Vas Népe 2012. november 10-i számában Kozma Gábor így írt a projekt zárórendezvényéről.

"Szentgotthárd – Tegnap tartották a Hotel Lipában a háromesztendős futamidejű Pannon Gasztronómiai Élmények című, két országot érintő projektzárót. Ez idő alatt 713 ezer eurót költöttek, főleg uniós pénzből a határmenti helyi kistermelés és vendéglátás fellendítésére.

Elsőként Kovács Vince, a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntötte a vendégeket, majd arról beszélt, hogy a magyar-szlovén gasztronómiai összefogás megmutatta a két ország turisztikai értékeit is. A lényeg, hogy olyan szolgáltatás kialakítása irányába mozdult el a projekt révén a szakma, amely visszahozhatja a vendégeket az Örség, a Vendvidék és a Muravidék hármashatár-háromszögbe. Ezt a gondolatmenetet folytatta szlovén kollégája, Vlado Mandic, aki kiemelte: a Muravidéken kedvezően fogadták a közös projektet, nagy volt a visszhangja.
- Elmondhatom, hogy az együttműködés révén a hármashatár térsége még ismertebbé vált, és ez volt az egyik célunk – mondta a szlovén kamarai elnök. Ezt követően Jozica Gergorec projektmenedzser ismertette a főbb adatokat. Megtudhattuk, hogy az elmúlt 3 év alatt 713 ezer eurót költöttek a kapcsolódó programokra, kiadványokra, továbbképzésekre, szakmai utakra, a helyi termékek népszerűsítésére. Az összeg 85 %-át az unió állta, 10-et Szlovénia, a többit pedig a projektben részt vevők, közte vasiak, zalaiak.
- A fő cél az volt, hogy a helyi termékeket bekapcsoljuk a helyi vendéglátásba, és a tágabb piac vérkeringésébe. Ez sikerült is, így a projekt bíztató a jövőre nézve – mondta a hölgy, majd hozzá tette: - A turizmus mérhető fellendülése a hármashatár mentén nem kis részt e projektnek köszönhető.
Dr. Virág Rudolf, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára, a magyar-szlovén vegyesbizottság társelnöke adott ezután részletes tájékoztatást a két ország kapcsolatairól – beleértve a gazdasági, a beruházáspolitikai, a kulturális és szociális trendeket is.
Amint a politikus elmondta, a hármashatár egyedi térsége Európának. Ezért amit kínál, az is egyedi, közte a gasztronómia.
- Az unió elfogadta, hogy a jövőben támogatja a térségi kohéziót. Itt és most erről van szó – jelentette ki. Kovács István, az oszkói Hegypásztor Kör elnöke konkrét példákat sorakoztatott az elmúlt évekből. Zárásként Kiss Sándor a vasi kamara nevében szólt.
Ezt követően helyi termékbemutatókra várták a vendégeket a süteménytől a tökpüréig."