Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek

Olaszországban a Klaszter

Olaszországba is eljutottak Vas megye termékei!
2012 nyarán Itáliában mutatkozott be a szombathelyi székhelyű Pannon Helyi Termék Klaszter küldöttsége. Olivaolaj-sajtolást, borfeldolgozó üzemet és sajt késztést is láttak a magyarok. Az olaszok februárban jönnek Vas megyébe. 
Westindex, 2012-09. havi számában írt rólunk. A cikk itt olvasható:
http://westindex.hu/helyben/olaszorgorszagba-is-eljutottak-vas-megye


 


Szeptemberben Fausto Faggioli meghívásának tett eleget a Pannon Helyi Termék Klaszter. A vendéglátó a vidéki turizmus fellendítését tűzte ki célul, méghozzá úgy, hogy középiskolai diákoknak más térségek, kultúrák megőrzésének módját és eszközeit mutatják b
A 14 fős küldöttségben a Pannon Helyi Termék tagjai, kézművesek, termék-előállítók is részt vettek.  Horváth Csabafazekas, Bíró Brigitta keramikus, Neumeister Gyuláné mézeskalács, ajándéktárgy készítő, Svedics Tibor méhész képviselte térségünk kézműveseit, termelőit.  Az 5 napos tanulmányút első állomása egy szövetkezeti borfeldolgozó üzem volt, aztán Forli Cesena megye egyik legszebb családi farmja a „Clorofilla” következett. Itt a biogazdálkodással, tradicionális sajt előállítással ismertette meg Maurizio Pagliarani a magyarokat.
 
A fiatal farmer 3 társával szövetkezve alakította ki gazdaságát, amely szellemiségét tekintve ugyanazokra az elvekre épül, mint a Pannon Helyi Termék Klasztert alapító Hegypásztor kör, Oszkóban. „A közös gondolkodás hamar elindult és jó volt látni, hogy a hagyománytisztelet és kultúra megőrzés egy kis közösségből indulva is válhat hatékony gazdasági tényezővé és fontossá a helyieknek, értékes a minőségi termékeket választóknak.Az útra mi is ráléptünk, de nyilván az olaszok előbb indultak és előbbre is tartanak. A recept mindenesetre adott, és mi is ismerjük. A kinti példa pedig nekünk is hitet adott a további működéshez.”- foglalta össze a tanulságokat a Pannon Helyi Termék cégvezetője, Inzsöl Renáta.
A vasi küldöttség az oliva-olaj sajtolását is megismerhette Luka Binzoninál a Tenute Unite farmon. Inzsöl Renáta a megbeszélés tapasztalatáról a következőt mondta:  „Az alulról jövő kezdeményezések, ahogy megtudtuk, mindig meghallgatásra találnak. Legalábbis a polgármester urak büszkék arra, hogy tudnak segítő kezet nyújtani a települések gazdáinak, és így tudják képviselni is a választóik ügyét. A kulcsszó pedig az odafigyelés és az, hogy együtt könnyebb, mint egyedül.”
 
 
A „Casa Artusi” étteremben a „0 km-es” alapanyagból előállított házias konyhát kóstolhatták meg a magyarok, majd egy ókori „rozsdanyomásos” textilfestő technikát mutatott be az Il Guadó műhely tulajdonosa. A szövetkezeti forma életképességének egy újabb szép példája volt az Agrintesa értékesítési és gyümölcsfeldolgozó szövetkezet, amely a térségen kívüli gyümölcstermelőket is összefogja, megszervezi az értékesítést, a felvásárlást.
 A program során az olasz televízió is interjút készített a tanulmányút magyarjaival Fausto Faggioli farmján. A farm különlegessége, a varázslatos környezeten és dizájnon kívül, hogy egy ősi erődítmény (Castrum Basini) helyére, annak köveinek felhasználásából épült az „önfenntartás” jegyében.  Itt ugyanis solar panelekkel nem csak a farm ellátását oldják meg, hanem az állami rendszerbe is tudnak eladni, betáplálni elektromos áramot.