Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek

Miniszter és államtitkár a pálinkafőzdében

Négyéves előkészítő munka után tavaly májusban kezdődött meg klaszer tagunknál, a Birkás Pálinka Kft.-nél az a beruházás, amelynek végeredményét megtekintette győrvári látogatása során – Glattfelder Béla EU-s képviselővel együtt - dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is. Az eseményen jelen volt V.Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár, Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és Harangozó Bertalan vasi kormánymegbízott is.

A megújult üzemet Birkás István tulajdonos mutatta be a miniszternek, valamint Glattfelder Béla EU-s képviselőnek. A szakember elmondta, a bővítést az tette szükségessé, hogy megnövekedett az igény a pálinkájuk iránt, s ennek kielégítésére korábbi kapacitás már nem volt elegendő. Bár a gazdasági körülmények jelenleg nem kedveznek a beruházásoknak, mégis úgy gondolták, hogy előre menekülnek, ha végrehajtják a fejlesztést. A jelenlegi helyzetet egy pillanatnyi állapotként fogják fel, s miután hosszútávon gondolkodnak, ezért úgy gondolták, hogy lépniük kell. A beruházás során feldolgozót alakítottak ki, amely magas színvonalon felel meg a szigorú szakmai és technológiai követelményeknek. Ennek eredményeként immáron zárt helyiségben történik a feldolgozás, csakúgy az irányított erjesztés, s zárt térben helyezték el az összes tároló kapacitást.
A hatékonyságot növelték azzal, hogy a fatüzelésről áttértek a vízgőzfűtésre, ennek eredményeként egy főzet felfűtése már nem másfél óráig, hanem fél óráig tart. Ez pedig az jelenti, hogy naponta több alapanyagot tudnak feldolgozni. Birkás István tájékoztatása szerint a bérfőzés továbbra is megmarad, s a fejlesztés eredményként rugalmasa ki tudják szolgálni az egy időszakban jelentkező igényeket. Annak érdekében, hogy a saját cefréjüket is zavartalanul fel tudják dolgozni, vásároltak még egy főzőberendezést is.
Továbbra is kacérkodnak a külföldi piacokkal, ezért a beruházás során fontos szempont volt, hogy sehol se keletkezzen szűk keresztmetszet a technológiában. Ennek érdekében növelték a lédig tárolókapacitást, s palackozó gépsort helyeztek üzembe. Ez lényegesen nagyobb mennyiség palackozását teszi lehetővé, mint amennyire eddig képesek voltak, s bővítették a raktározási lehetőséget is. A komplexum tetején nyertek elhelyezést az irodák, amelyek megfelelő feltételeket biztosítanak az üzleti tárgyalásokhoz és a nem kevés adminisztratív munkához.
Birkás István szólt arról is, hogy szeretnének csoportokat is fogadni, ezért bővítették a pálinkázót is, amelyben így egy időben mintegy száznegyven vendéget tudnak fogadni. A látványelemhez tartozik, hogy ebből a helyiségből egy üvegfalon keresztül láthatók a főzőrendszerek is.
A pálinkaházban konferenciák, különféle tanácskozások megtartására is lehetőség nyílik. Bíznak abban is, hogy az átutazó turisták is felfigyelnek erre a lehetőségre, s beiktatnak programjukba egy győrvári megállót, ahol a pálinkakóstolás mellett étkezési igényeket is ki tudják elégíteni. A fejlesztés pályázati támogatás nélkül, önerőből és hitelből valósult meg.
Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Glattfelder Béla EU-s képviselő is elismerését fejezte ki a beruházás megvalósításért és sok sikert kívánt a vállalkozás további működéséhez.

forrás: https://www.facebook.com/BirkasPalinkaofficial