Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek
Minőség, Hagyomány, Maradandó értékek

Vendégségben egy igazi gölöncsérnél

A Zala megyei fazekas mesterség évszázados múltra tekint vissza. A Gölöncsér Bt. a korongozás ősi fogásait alkalmazza termékeinek előállításakor. Lépésről-lépésre nyomon követtük a kerámiák formázását, sőt ki is próbáltuk, hogy mekkora kézügyességet igényel elkészítésük. (később videoval is megmutatjuk)




Horváth Csaba munkában

1. A legfontosabb a kitűnő alapanyag. Zala megyében sajnos kevés jó minőségű agyaghoz lehet hozzájutni. 

2. Az edény jobb oldalán dolgoznak a kezek. A bal belül, a jobb kéz kívül formáz.

3. A folyamatos "vizezés" tartja alakítható állapotban az agyagot. Se túl sok, se kevés nem lehet.

4. Az égetés több ezer fokon történik az égető kemencében.



A finom kézmozdulatok alakítják a formát..


Nem volt könnyű, de szép lett! Viki is megpróbálta a gölöncsérséget.


Ebből mi lesz? Reni is megpróbálta. Sikerrel!